Smoothies… Ze winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit als ontbijt. Zelf ben ik er niet zó zot van – so to speak :) – maar toegegeven de (groene) smoothie is een ‘energy boosting powerhouse’ én dat heb ik gemerkt toen ik ze een tijdje onder ‘lichte zelfdwang’ ’s morgens op het menu zette :)
Niet dat ik ze niet lekker vind. Nee, in tegendeel. Met de geheime smoothie formule – die ik zo dadelijk verklap – tover je echt in ‘no time’ telkens weer een yummie smoothie. Bijzonder leuk meegenomen voor wie ’s morgens weinig of geen ontbijttijd heeft en toch goed voor z’n lichaam wil zorgen.
Maar… een smoothie voelt voor mij niet als een maal-tijd. Hoe volwaardig ook samengesteld ik hou er geen tevreden noch voldaan gevoel aan over. Interessant, niet? Eten is dan ook een zeer persoonlijk gebeuren én meer dan eten alleen.
Eten is eigenlijk een echte ‘gevoelskwestie‘. Je doet het dan ook met al je zintuigen. Het gerecht prikkelt je ogen. Je neus vangt de heerlijke geuren op. Met je tong en mond voel je de textuur van het voedsel en proef je de verschillende smaken. En je tanden kunnen zich helemaal uitleven in het vermorzelen van de voedselmaterie :) Heerlijk.
Deze cocktail van ervaringen wakkeren niet alleen je spijsverteringssappen aan, maar wekken ook bepaalde (lust)gevoelens op die mee bijdragen aan een verzadigd en tevreden gevoel tijdens en na de maaltijd. En daar wringt voor mij het schoentje. In een smoothie kan ik mijn ‘maal ei’ niet kwijt ;) én ’s morgens eet ik liever iets warms. Ik vind een smoothie dan ook eerder prima als een ‘drank’ tussendoor. Van een ‘drankje’ heb ik (onbewust) andere verwachtingen. Maar een smoothie is niet echt een drank! Vandaar de ‘ ‘ :)
Grote valkuil van een smoothie is dat je hem drinkt als water. En dat kan voor spijsverteringsproblemen zorgen! Het is namelijk erg belangrijk om een smoothie langzaam op te ‘eten’ en slokje per slokje in te speekselen. In de mond begint immers al de vertering van bepaalde voedingsstofjes. Goed idee dus om toch je tijd te nemen om hem op te ‘drinken’ :)
Herken je je hierin? Wat is voor jou een belangrijke factor voor een geslaagde maaltijd? Welke ontbijtvoorkeuren heb jij? Ik zou het fijn vinden mocht je je ervaringen hieronder delen.
Maar eerst nog dé geheime toverformule voor de allerlekkerste smoothies :) Hier gaan we!
Voor 2 porties heb je nodig:
- 1 stuk zacht vers fruit
- 2 handjes vol (groene) (blad)groente
- 2 à 3 eetlepels van een eiwitrijk voedingsmiddel
- 1.5 eetlepels gezond vet
- 500 ml vloeistof
- naar smaak zoetmiddel (optioneel)
- een schep superfoods
- enkele smaakmakers
Hieronder vind je per ingrediënt een lijstje met mogelijke voorbeelden ter inspiratie. Je zal merken dat sommige categorieën elkaar kunnen overlappen.
Zacht vers fruit zoals
- banaan
- 1/2 mango
- handvol aardbei (vanaf midden lente + zomer)
- handvol bosbessen (zomer)
- handvol framboos (zomer)
- handvol braambessen (zomer)
- perzik (zomer)
- nectarine (zomer)
- abrikoos (zomer)
- handvol ontpitte druiven (herfst)
- peer (herfst + winter)
- appel (herfst + winter)
- handvol ananas in blokjes
- 1/2 avocado
(Groene) (blad)groente zoals
- handvol spinazie (lente + zomer + herfst)
- handvol veldsla (herfst + winter)
- stuk (5 cm) komkommer (zomer + herfst)
- stukje groene selder (lente + zomer + herfst + winter)
- blad boerenkool (lente + herfst + winter)
- winterpostelein (winter)
- waterkers (midden lente + zomer + herfst + winter)
- stuk (5 cm) courgette (zomer + herfst)
- enkele blaadjes kropsla (einde lente + zomer + begin herfst)
- wortel (lente + zomer + herfst + winter) ! indien je een krachtige blender hebt
Eiwitrijk voedingsmiddelen zoals
- collageenpoeder – met stip
- rauw ei
- henneppoeder
- gemalen chiazaad
Vermijd eiwitpoeders! Zeker die op basis van soja, wei of mais. Er zitten vaak nog allerlei andere en meestal niet zo gezonde ingrediënten in.
Gezonde vetten zoals
- kokosolie
- avocado
- gemalen lijnzaad of chiazaad
- amandelpasta of eender welke ander notenboter (behalve pindakaas)
- geweekte amandelen, cashewnoten, …
Niet gezoete vloeistoffen zoals
- water
- amandelmelk of een andere notenmelk
- thee bv. zoethout, gember
- kokoswater
- kokosmelk
Zoetmiddelen (optioneel) zoals
- rauwe koud geslingerde honing
- snufje groen steviapoeder
Superfoods zoals
- kaneel (1 à 2 tl)
- chlorella (1 à 2 tl)
- blaasjeswier (snufje)
- maca (1 à 2 tl)
- ashwaganda (1 tl)
Smaakmakers zoals
- vleugje peper
- snufje Himalaya zout of Keltisch zeezout
- teentje look (rauw)
- enkele uiringen (rauw)
- 1 el limoen- of citroensap
- handjevol rucola, peterselie, bieslook, koriander, basilicum, …
Je merkt het: overvloed troef :) De toverformule en voorbeelden zijn maar een richtlijn. De echte magie zit ‘m in jouw experimenten! Al doende ontdek je steevast welke smaakcombinatie jou het meest kan verleiden.
Verder zal de keuze van een bepaald ingrediënt uitwijzen hoeveel je van een ander ingrediënt nodig hebt. Als je bijvoorbeeld avocado kiest als zacht fruitingrediënt dan zal je iets meer zoet nodig hebben dan wanneer je een banaan kiest. Je zal dan misschien ook eerder water als vloeistof kiezen dan kokosmelk als je de smoothie ‘light’ wil houden omdat avocado al overvloedig in goede vetten voorziet.
Sommige ingrediënten combineren ook beter met elkaar dan andere, maar hey laat je creativiteit de vrije loop. Misschien appreciëren jouw smaakpapillen wel bijzondere smaaksensaties ;)
Maak je ook geen zorgen als je in het begin eerder naar de zoete ingrediënten grijpt. Mettertijd zal je merken dat die trek naar zoet afneemt en je smaak verandert. Zelfs in die mate dat je meer en meer het zoete in bv. groente of zuur fruit zoals citroen – ja, echt!! – gaat proeven. Te gek, ik weet het :)
De mogelijkheden zijn eindeloos, maar hieronder vind je alvast mijn ‘favoriete’ mix :) De variante met look of ui is – naar mijn ervaring – voor ‘getrainde’ spijsverteringskanalen. Ook hier weer: ken je eigen lichaam. Zo had ik mijn hele leven – en ik loop hier al een behoorlijk tijdje rond ;) – problemen met rauwe look, ui en komkommer. Ik kon het niet verteren, maar dat is tegenwoordig verleden tijd! Joepie :)
Met deze geheime formule tover je de lekkerste smoothies ooit
- 1/2 avocado
- 1/2 groene appel
- 3 cm courgette
- 1 groene selderstengel
- 1 à 2 el collageenpoeder
- 1/2 glas kokosmelk
- 1/2 el chlorella
- mespuntje blaasjeswier
- 1/2 el macapoeder
- 1/2 citroen (sap van ~)
- 1 à 2 cm verse gember (of een half teentje look of enkele rauwe uiringen)
- naar behoefte water
- snufje groen steviapoeder (optioneel)
- Alles ‘blenderen’
- Naar behoefte met water aanlengen en klaar!
Maak jij wel ’s een smoothie? Wat is jouw favoriete smaakcombinatie? Deel het met mij en de wereld :) Laat jouw ervaring achter in een reactie hieronder. Dank je wel!
Nu we veel tijd thuis hebben is de smoothie het ideale 10 uurtje bij de kids soms ook bij het ontbijt . Meestal neem ik iets van kefir of een schepje gewone yoghurt erbij en enkel fruit soms ook rode bietensap. De groene groenten doe ik soms wel voor mezelf. Bedankt voor de mooie uiteenzetting, je geheim te delen…deze opbouw is een goede leidraad om nog meer te gaan experimenteren!
Super, Eveline!
Dag Els, dit wil ik ook wel eens proberen. Ik heb meestal geen honger te vroeg in de ochtend. Ik luister naar mijn lichaam en forceer me dus niet meer om te vroeg te eten. Na een flinke ochtendwandeling van een à twee uur eet ik graag melkkefir met een klein beetje ahornsiroop en vers fruit zoals blauwe bessen, een halve rijpe banaan, kwart mango, halve appel, peer, aardbei, papaya of druiven. Ik combineer graag twee vruchten. Ik drink er dan graag een infuus van gemer en citroen bij.
In de winter eet ik graag lauwe havermoutpap met amandel of haver of kokosmelk, rozijntjes en een pitten en zaden mengeling van pompoen, zonnebloem, chia en lijzaad. Maar dat ben ik nu beu. Ik zoek een lekker alternatief van zelfgemaakte koekjes met ongeveer dezelfde ingrediënten.
Ik ben ook een echt gevoelsmens. Vanochtend had ik zin in een “traditionele” boterham. Ik had zelfgemaakt brood, dus dat was al een meevaller en dan die confituur dat lukt dus niet meer. Ik heb hem dan helemaal zoet gemaakt met kokosbloesemnectar met daarbovenop een mengeling van geroosterde zaden. Die geur en warme smaak van geroosterde zaden is geweldig gezellig! Voila, mijn gezonde goesting ochtend!
Toppie, Ingeborg.
‘Anders’ eten prikkelt de creativiteit, hé :)