Ga je er ook op de 1ste van de maand met beginnen? Of volgende week maandag? Of na je verjaardag? Of met kerst en nieuw? Dat is zowaar dé gevaarlijkste periode voor… goede voornemens. Misschien ben je wel erg opgelucht wanneer ‘die periode’ weer voorbij is omdat je dan lekker je oude draad weer kan opnemen? Of misschien neem je je traditioneel voor om het in het nieuwe jaar gezonder te gaan doen, maar ga je telkens opnieuw de mist in en bouw je zo verder aan dat ondertussen exponentieel groeiend schuldgevoel? Waarom hebben we toch zo’n haat-liefde verhouding met ‘goede voornemens’?
Het is simpel :) Omdat we fantastische breinen hebben! Ze zijn super ingenieus in het bedenken van allerlei smoezen en nemen je – voor je het goed en wel beseft – in het ootje! De snoodaards ;)
Weten hoe je brein te werk gaat, is dan ook ‘het geheim’ om toch mét succes je goede voornemens vol te houden. Die goede voornemens zie ik trouwens als ‘boodschappen van je ziel’. Klinkt wat zweverig – I know – maar het gaat echt om dat ‘Goddelijke deeltje’ van jezelf dat weet wat goed voor je is. Of om het wat aardser te formuleren :) je ge-weten!
De volgende denkkronkels ontspruiten het vaakst aan een doorsnee brein om je van een gezondere versie van jezelf weg te houden. Laten we ze stuk voor stuk eens kritisch bekijken Are you ready?
1. Gezond eten is veel te duur voor mij. Ik kan dat niet betalen.
Dit is een excuus van het geraffineerde soort, lieve lezer. Eéntje dat je serieus bij de lurven neemt. Grof gezegd heb jij de KEUZE of je je geld in jezelf investeert – wat je op lange termijn zeker geen windeieren zal leggen – of dat je het investeert in je dokter. Is een gezond lijf niet onbetaalbaar?
Vervolgens heb je de KEUZE of je het aan je eigenste lijf uitgeeft of aan je auto, je huis, je kledij,… kortom dingen buiten je lijf. Het kan ontnuchterend zijn om effe een budgettaire balans op te maken tussen je ‘innerlijke ik’ en je ‘uiterlijke ik’ uitgaven. Neem de tijd om de oefening te maken. Is er evenwicht of helt de balans over naar uiterlijkheden?
Zelfs als je met een budget leeft, gaat het hier nog steeds om een keuze. Het is namelijk belangrijk om te weten WAT je het beste kiest. Ja, zelfs in de ‘witte producten’ is de éne keuze al gezonder dan de andere. In de online cursus ‘Bye bye suikerverslaving, hello freedom’ kom je hierover trouwens alles te weten.
Een gouden tip: ‘Kies steeds onbewerkte en seizoensgebonden voeding en vermijd consequent toegevoegde suikers, suikervervangers en fructosestropen.’ Dit is niet persé duurder, maar scheelt al een hele hoop op je gezonde borrel!
2. Ik heb geen tijd om veel te koken. Ik ben trouwens geen keukenprins(es).
Deze is ook een goeie, lieve lezer! Echt waar. Dank je wel, brein, je bent ‘amazing’ :) Nu is het zo gek nog niet dat je brein je dit laat denken want nieuwe gewoontes, andere keuzes of veranderingen stoten aanvankelijk altijd op weerstand. Onbekend is onbemind. Je hebt geen referentiekader of ervaring en hupla, je brein speelt daar handig op in. Het is niet zo tuk op verandering :( Wel goed om te weten!
Wat tijdsinvestering betreft zou ik zelfs durven beweren dat het tegenovergestelde waar is. Het vergt wellicht een andere organisatie of aanpak, maar eens je deze nieuwe routines of gewoontes onder de knie hebt, win je zelfs tijd. Neem nu het ontbijt. Het klaarmaken van een groene smoothie duurt net zo lang als het smeren van de vertrouwde boterham. Doe de test en ervaar het!
3. Ik eet al gezond. Dat is niet op mij van toepassing.
Olala, een zeer gevaarlijke! Geloof me. Ik heb zelf járen vastgezeten in dit excuus. Ik was er rotsvast van overtuigd dat ik gezond at. Ik hield er een vegetarisch eetpatroon op na met heel veel groente en fruit. Bij tijden deed ik het vegan en rauw, maar ik kon dat – tot mijn grote frustratie – nooit lang volhouden.
Het ‘vervelende’ was dat ik nooit echt ziek ziek werd, maar me wel nooit echt goed in mijn vel voelde en met allerlei vervelende kwalen geplaagd ging. Je valt dan gemakkelijk ten prooi aan gedachte als ‘ik ben zo’, ‘das ouder worden’, ‘het zit in de familie’… Niet dus! Achteraf gezien werd me heel duidelijk wat een bijzonder sterk lichaam ik heb. Het heeft echt lang standgehouden ondanks mijn onbewuste ‘mishandeling’ ervan.
Toch werd het na 20 jaar ‘gezond’ eten behoorlijk onaangenaam vertoeven in mijn lijf. Het deed pijn als nooit tevoren, ik was niet moe, maar doodmoe, ik was depressief als nooit tevoren, ik had nog nooit zo slecht gezien, mijn gebit was klaar om uit te vallen, ik kreeg hevige hooikoorts, ik ontwikkelde voedselallergieën en ik kan nog wel even doorgaan. Toen kreeg ik gelukkig mijn ‘aha – moment’.
Mijn wijze raad luidt dan ook: ‘Leer luisteren naar wat je lichaam je vertelt en let op met wat je brein je dicteert over gezondheid.’ Dit was mijn grootste levensles ooit :) Als je denkt gezond te eten, maar je voelt je meer niet dan wel goed in je vel of je wordt geplaagd door allerlei – doorgaans algemeen aanvaarde – kwalen, dan is dit een alarmkreet van je lichaam. Het wil je vertellen dat je iets ongezond doet en het vraagt je te veranderen.
Tussen haakjes ondertussen kwam het helemaal goed met mijn lichaam. Het was zelfs wonderbaarlijk hoe snel het herstelde en weer op krachten kwam. Tegenwoordig bruis ik van energie, is mijn gebit opnieuw supersterk, zien mijn ogen beter en beter (met minder sterke glazen!), heb ik geen hooikoorts meer en voel ik me gelukkiger dan ooit.
Dat, lieve lezer, is allemaal mogelijk!
Ook voor jou als jij beslist die excuses te ontmijnen en voor jezelf te kiezen!
4. Ik vind suiker gewoon te lekker. Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt dat op te geven. Het zal allemaal zo erg nog niet zijn, zeker?
Relativeren, daar zijn we gewoonlijk ook erg goed in getraind. Zo goed zelfs dat het vaak een automatisme wordt. Iets wat je niet zonder meer kan opgeven, noemt men doorgaans een verslaving. Auwtsj, niet leuk. Ik weet het. En met dit excuus kan je lekker je kop in het zand steken, mister or miss Struisvogel ;)
Zelf had ik – zoals ondertussen wel duidelijk is :) – heel lang niet in de mot dat ik een suikerverslaafde was. Ik begrijp je dan ook helemaal als je niet happig bent om suiker op te geven. Maar nu ik er vanaf ben, besef ik meer dan ooit wat een bevrijding het is!
Dus let’s face it! Wat als ook jij opnieuw de touwtjes in JOUW handen kan nemen? JIJ beslist nog altijd wat er in en met jouw lijf gebeurt. Besef dat JIJ de CEO van je lijf bent, niet je verslaving. Ik zou dit een paar keer – wat zeg ik – minstens 21 keer per dag voor de spiegel tegen je zelfbeeld zeggen :)
En ik zou meedoen met de online cursus ‘Bye bye suikerverslaving, hello freedom’. Haha, ja, hier is ie weer :) Je leert er 7 van mijn allerkrachtigste strategieën om met succes te suikerminderen en er een gezondere levensstijl op na te houden. HIER lees je er meer over. Het is het beste cadeau dat je jezelf ooit kan geven!
5. Ik heb het al zoveel keer geprobeerd. Ik hou het nooit vol. Het is niet aan mij besteed.
Als ik deze hoor, voel ik steeds veel wanhoop. Dit creatieve brein houdt zijn of haar eigenaar dan ook flink onder de knoet. Met de beste bedoelingen trouwens. Je hebt al heel veel teleurstellingen te verwerken gehad. Je voelt jezelf een mislukkeling en je brein wil je beschermen. Erg lief eigenlijk, maar als je echt eerlijk ben, voelt heel deze situatie niet goed. Je zit immers een beetje vast…
Je hebt dan ook een zeer slimme en sluwe aanpak nodig zodat je haast onopgemerkt je dominante brein kan ‘hacken’. Het zal zich namelijk niet zomaar gewonnen geven en je bestoken met twijfels allerlei. En op die manier creëert het datgene waarvoor het je eigenlijk wil beschermen: mislukking. Mmmm, interessant!
Het is in dit geval dan ook erg belangrijk je te laten begeleiden door iemand met kennis van ‘creatieve breinen excuses’. Je hebt echt iemand nodig die op regelmatige basis je twijfels onderschept en transformeert naar positieve affirmaties. Daarnaast is het ook belangrijk je degelijk te informeren want je brein vindt het ook leuk om te weten waarom je van hem verandering verlangt.
Succes is ook hier onvermijdelijk als je het verder stapsgewijs en met geduld aanpakt. Nee, hoor, geen enkel excuus blijft overeind ;)
Wil je weten of ik een meerwaarde kan beteken op jouw weg naar een gezondere versie van jezelf? Boek dan gratis een video kennismakingsgesprek van 30′ met me via onderstaand formulier
Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je HIER op het gratis E-zine ‘Lekker in topvorm’.
Tot slot hoor ik heel graag welk excuus jouw verwoede gezonde pogingen saboteert? Ik lees het graag in de reacties hieronder. Dank je en succes!