Bij ‘VanBinnenuitGezond’ worden we helemaal vrolijk van bloemkool! Alleen al omdat de groente lang bewaard, snel ‘gekuist’ is – haha – en omdat je met bloemkool in de keuken alle kanten op kan. Maar bovenal omdat bloemkool een ‘superfood’ van bij ons is en moeiteloos mee je immuniteit ondersteunt en optimaliseert! Echt! Het barst van de vitamine C, dé weerstandsvitamine. Juni en september zijn trouwens bij uitstek bloemkoolmaanden.
Natuurlijk bevat bloemkool veel meer dan alleen maar vitamine C! Ook magnesium, calcium, kalium, vitamine B6 en massa’s vezels passeren langs de gezondheidskassa ;) Wist je trouwens dat er in de bladeren van bloemkool meer calcium zit dan in de bloemkool zelf? Yep! Gooi jij die bladeren ook steevast bij de GFT of op de compost? Dat deden we ook tot we tijdens ons verblijf in Gwinganna* ontdekten dat ze de bladeren daar in de soep ‘draaien’ en dat ze erg voedzaam zijn. Dit recept kregen we trouwens van één van de ‘Gwinganna Cuisine chefs’.
*Gwinganna is een gerenommeerd Lifestyle Retreat Center in Queensland, Australië waar ‘VanBinnenuitGezond’ de gelegenheid kreeg om een kleine 2 maand mee te kijken achter de schermen. Wat een ervaring! Maar dit geheel terzijde ;)
Nu we toch zijsprongetjes maken en ik graag ‘afwijk’ ;) Van bloemkoolbladeren maak je in een handomdraai een lekker voorgerechtje of borrelhapje. Nee? JA! :) Snij de bloemkoolbladeren in hapklare stukjes, smeer ze in met kokosolie of ghee, pers er een klein teentje look over, breng op smaak met wat dille en Himalaya zout en rooster ze knapperig in de oven. Hiermee verras je vriend én vijand! Gegarandeerd :)
Terug naar het recept! Dat zit naast de bloemkool vol met immuun versterkende ingrediënten zoals ui, knoflook en tijm. En als je voor bottenbouillon als basis kiest, til je de soep naar een super geneeskrachtig niveau. Over waarom bottenbouillon een krachtig ‘medicijn’ is daar lees je HIER meer over.
Last but not least nog een ‘woordeken’ over paranoten. Niet meteen een ‘superfood’ van bij ons. Ik weet het. Paranoten zijn bekend geworden omdat ze erg veel selenium bevatten. Enkele paranoten zijn al voldoende om in je dagelijkse selenium behoefte te voorzien. Ook selenium speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem én in het verloop van virale infecties.
Hou je het toch liever inheems? Dan kan je de paranoten vervangen door walnoten. Andere goede bronnen van selenium zijn trouwens vis en schaaldieren. Maar voor wie het liever vegetarisch houdt… In zonnebloempitten, chiazaad en cashewnoten zit ‘het’ ook.
Aan de slag nu :) Genoeg gepalaverd ;)
Dit heb je nodig:
2 middelgrote uien, in plakjes gesneden – 3 kleine teentjes knoflook, in stukjes gesneden – 2 el ghee of kokosolie – 1 grote bloemkool inclusief enkele bladeren, ongeveer 800 g, grof gehakt – 1/2 kopje paranoten, grof gehakt en 2 el extra, geroosterd en fijngehakt – 750 ml botten- of groentebouillon – 750 ml rijstmelk – 4 takjes tijm – zeezout en peper uit de molen, naar smaak – snufje nootmuskaat – 1 citroen, sap en optioneel wat rasp van de schil
Zo ga je tewerk:
- Fruit de uien, knoflook en tijm 2 à 3 minuten in wat kokosolie of ghee.
- Voeg de bloemkool, grof gehakte paranoten, de bouillon en rijstmelk toe.
- Laat 20 minuten sudderen of tot de bloemkool zacht is.
- Laat iets afkoelen en pureer in een blender of met een staafmixer tot een gladde consistentie.
- Voeg citroensap, wat rasp van de schil – optioneel naar smaak – en een snufje nootmuskaat toe.
- Breng verder op smaak met peper en zout.
- Verdeel over leuke soepkommetjes en versier met wat geroosterde en fijngehakte paranoten, citroenrasp en een takje tijm.
Als de soep te dik is, kan je ze aanlengen met extra groente- of bottenbouillon en/of rijstmelk.
Laat ons weten in de ‘comments’ hieronder wat je van deze immuun versterkende soep vindt. We horen het graag!
Interesse om via voeding je gezondheid naar een hoger niveau te tillen? Contacteer ons via DIT FORMULIER en we bekijken hoe we je van dienst kunnen zijn op je pad naar meer gezondheid. Cheers!