Eerlijk? Ik heb eerder gemengde gevoelens rond de hele glutenvrije hype de dag van vandaag. Nochtans heeft het mij geen windeieren gelegd. In tegendeel! Sinds ik geen gluten meer eet, zijn vele van de klachten waar ik jaren mee rondgelopen heb als sneeuw voor de zon verdwenen.
En toch wil ik geen kruistocht tegen brood en co ondernemen, nee, maar eerder de kwaliteit ervan anno 2016 aan de kaak stellen. Dat en de exuberante hoeveelheden die per dag naar binnen gewerkt worden, liggen mijns inziens mee aan de basis van het expanderende glutenintolerantiefenomeen.
Zo nu en dan een boterhammetje van een brood gebakken volgens de regels van de zuurdesemkunst past wat mij betreft perfect in het eetpatroon van een gezonde mens. Daar wringt dan ook meteen het schoentje… En meer dan één.
Want waar vind je nu nog een bakker die authentiek zuurdesembrood bakt? Maar vooral eens je lichaam dermate geïrriteerd werd door gluten én je darmwand en darmflora systematisch door de gluten beschadigd werden, betekent dat helaas voor een groeiend aantal mensen het begin van ontelbare gezondheidsproblemen, de ene al wat vervelender dan de andere.
Dan is het verstandig om geen gluten meer te eten zodat je lichaam zich kan herstellen. Want gelukkig leven we in een bijzonder wonderbaarlijk en intelligent lijf dat perfect weet hoe het kan genezen op voorwaarde dat je geest wil meewerken, of course :) Dat laatste kan een subtiele doch serieuze adder onder het gras zijn.
Gluten kunnen nl. een verslavend effect hebben. Het is bijgevolg voor veel mensen geen sinecure om brood en co links te laten liggen. Tot overmaat van ramp leven we ook nog in een echte broodcultuur waardoor de uitdaging des te groter wordt.Dat maakt dat ik regelmatig de vraag naar een smakelijk alternatief voor brood krijg.
Op zich ben ik niet zo’n fan van deze alternatieven, maar ze hebben mij aanvankelijk fantastisch geholpen om over te schakelen naar een andere eet- en leefstijl. Op dit amandelkokosbrood met pompoenpitten krijg ik meestal lovende reacties. Ik nodig je uit om het ook ’s te proberen. Laat je me weten wat je er van vindt?
Oh ja, het is ook een perfect tussendoortje!
Amandelkokosbrood met pompoenpitten
- 150 g amandelmeel
- 2 (bolle) el kokosmeel
- 3 el chiazaad
- 3 el gebroken lijnzaad
- 1 1/2 tl bicarbonaat
- 5 grote eieren (bij voorkeur biologische)
- 60 g gesmolten kokosolie (60 g = 4 el)
- 1 el appelazijn
- 1 el honing (optioneel)
- 1/2 tl Himalaya zout of Keltisch zeezout
- handvol pompoenpitten (of zonnebloempitten of sesamzaadjes)
- Neem een kleine cake bakvorm en bedek met bakpapier.
Het is belangrijk dat de bakvorm niet te groot is. Het deeg rijst nl. niet zoals een klassiek brood. Wil je min of meer een hoog brood, zorg er dan voor dat de deeg tot net onder de rand van de vorm komt. - Verwarm de oven voor op 150 ° C.
- Smelt de kokosolie in een pannetje, maar let erop dat de olie niet te warm wordt.
- Doe het amandel- en kokosmeel, het chiazaad, het gebroken lijnzaad, het bicarbonaat en zout in een kom en meng alles goed door elkaar.
- Klop de eieren los, voeg er de gesmolten kokosolie bij en meng goed door elkaar.
- Doe ook de appelazijn en – indien gewenst – de honing bij het ei-kokosoliemengsel. Roer alles goed om.
- Roer dit mengsel door de droge ingrediënten tot een vrij vaste deeg.
- Schep het deeg in de bakvorm en strooi op de bovenkant een handvol pompoenpitten uit.
- Laat ongeveer 30 minuten bakken op 150 ° C.
- Prik in het brood met een priem om te checken of het klaar is.
Haal je de priem er droog uit, dan is het brood klaar.
Blijft er nog deeg aan kleven, dan heeft het brood nog wat meer tijd in de over nodig. - Haal het brood uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster alvorens je het gaat snijden, anders brokkelt het af.
- Eet smakelijk !!
Mmmmmmm, heerlijk dit recept