Chia. Tot een paar jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord. Maar op relatief korte tijd heeft ‘dit Mexicaantje’ onze contreien veroverd én mijn keuken :) Als je dit piepkleine zaadje ziet, zou je nooit vermoeden dat het zo voedzaam is. Het bevat relatief gezien veel vezels en eiwitten en wanneer je ze met water of een andere vloeistof mengt, vormt er zich een gelei-achtige substantie. Deze gel is heilzaam voor de darmen en heeft ook een positief effect op de stabiliteit van de bloedsuikerspiegel. Dat maakt chiazaad tot een ideaal ingrediënt voor een tussendoortje of nagerecht.
Chiazaad bevat ook behoorlijk wat omega 3 vetzuren en is erg hydraterend voor het lichaam. ‘En plus’ zijn ze dankzij het overvloedig aanwezige calcium goed voor de tanden en botten.
Toch 2 kanttekeningen bij dit wonderzaadje. Het heeft een bloed verdunnende werking en vanwege de vele vezels kan het ook je darmflora overweldigen. Je bacteriële onderdanen laten het je graag weten door je een opgeblazen gevoel te bezorgen, (veel te) veel wind te produceren of diarree te veroorzaken. Oeps :) Als ik het te vaak en er te veel van eet – het is dan ook zo lekker :) – dan merk ik dat ik gemakkelijker ‘blauwe plekken’ oploop. Ik raad dan ook aan om maximus 1 à 2 eetlepels op een dag te eten. Als je het voor het eerst eet en een gevoelige spijsvertering heb, kan je best starten met een kleine hoeveelheid bv. 1/2 eetlepel en langzaam opbouwen. Indien je al bloed verdunnende medicijnen neemt, spreek er met je arts over. Dit gezegd zijnde gaan we nu dringend aan de slag :)
Chiapudding met een vleugje India
- 1 el chiazaad
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl kardemom
- 1 el (naar smaak) rauwe honing (of 1/4 tl groen steviapoeder)
- 1 flinke dl kokosmelk (1dl = 7 el)
- enkele kokosschilfers (optioneel – ter versiering)
- Maal de chiazaadjes in een blender fijn.
- Doe het chiameel in een kom en meng er de kaneel en de kardemom onder.
- Voeg de kokosmelk en honing toe en roer alles goed door met een garde. Er vormt zich een puddingachtige massa.
Mocht het te dik en te stijf uitvallen, voeg dan nog wat kokosmelk toe tot dat je een stevige maar vloeibare massa’s hebt. - Giet in een glas of kommetje en laat ongeveer een uur opstijven in de koelkast.
- Versier met enkele kokosschilfers en… smullen :)
Nog enkele tips:
- De kardemom in dit recept kan vervangen worden door 2 tl cacao. Cacao is van nature behoorlijk bitter van smaak waardoor je extra zoet nodig hebt.
- De chiazaadjes hoeven niet per se gemalen te worden. Heb je geen blender of geen tijd dan kunnen ze zo in het recept. Gebruik dan wel minder kokosmelk, zo’n 6 eetlepels.
- Uiteraard kan je deze chiapudding ook versieren met seizoensfruit, nootjes en zo meer. Doet op deze manier ook uitstekend dienst als ontbijt.
Ik ben reuzebenieuwd wat je van deze chiapudding vindt. Ik zou het fijn vinden mocht je het hieronder delen.