Had je mij enkele jaren geleden gezegd dat ik superfan van bottenbouillon zou worden, ik had je niet voor gek verklaard, maar ‘completely utterly out of your mind’ ;) Ik was dan ook een passioneel – ‘die hard’ – vegetariër and ‘would be vegan’…
‘Het kan verkeren’ zei Bredero, een groot 17de eeuws Nederlands dichter, toneelschrijver en rederijker – maar dit geheel ter zijde. Hoe graag ik ook vegetarisch en zelfs veganistisch wou blijven eten, mijn lichaam en geest gaven me andere – uiteraard niet zo’n plezante – signalen. Het ging van kwaad naar erger met me. Ik begreep er aanvankelijk geen snars van.
En aldus geschiedde ‘De Grote Ommekeer – of zeg maar gerust Revolutie :) – in Elsjesland.
Deze superfood van bij ons heeft zowaar mijn leven gered al ging de kennismaking gepaard met de nodige ‘ekkes en bekkes’. Alleen het idee al. Maar goed, ik was er dus al zóooolang dermate beroerd aan toe dat ik op een punt gekomen was dat ik ‘alles’ – binnen het scala van natuurlijke geneeswijzen weliswaar – wou doen om me toch maar weer beter te gaan voelen. Ken je dat?
Nog niet zo gek lang geleden kreeg een zieke een goeie straffe bouillon te drinken. In ‘Ons kookboek’ uit 1965 van mijn moeder zaliger vond ik een recept terug voor een ‘ziekenbouillon‘. Amai, een bouillonneke om ‘U’ tegen te zeggen. Regelrecht krachtvoer.
Inderdaad, bottenbouillon bevat een bom aan super gemakkelijk verteerbare en super gemakkelijk opneembare voedingsstoffen zoals aminozuren, mineralen, spoorelementen, collageen, glucosamines, gelatine om er enkele te noemen.
Zegt het je niet veel? Ik ‘vertaal’ even kort de weldadige effecten van deze super voedingsstoffen ‘in de praktijk’.
Bottenbouillon
- is een ‘instant reparatie kit’ voor lekkende darm. Lekkende darm is een verschijnsel waarbij de darmwand te doorlaatbaar is geworden zodat er allerlei stoffen door kunnen waarvan het niet de bedoeling is dat ze in je bloedbaan terecht komen. Onnodig te zeggen dat deze ‘indringers’ een hele waslijst van problemen veroorzaken. Ze kunnen o.a. je immuunsysteem triggeren (auto immuunziektes worden hiermee in verband gebracht), je lever overbelasten, interfereren met je hormonen en ga zo maar door.
- verlicht gewrichtspijnen en ontsteking.
- ondersteunt de goede werking van de lever.
- versterkt je immuunsysteem.
- doet je haar weer glanzen en zorgt voor mooie nagels
- is een natuurlijke botox ofte anti-aging en een weldaad voor je huid
- is super goedkoop.
Nog enkele tips voor we starten
- Ben je beginner en koester je toch enige argwaan tegen deze magische elixir, start dan met de botjes, vel en karkassen van biologische kippen. Deze bouillon is erg zacht van smaak en een tonicum voor je maag
- Gebruik indien mogelijk ook de nek en/of poten van de kippen. Deze zorgen voor extra gelatine.
- Hoe langer de bouillon kan ’trekken’, hoe beter. Ik zet hem meestal ’s avonds op en laat hem op het allerkleinste vuurtje de ganse nacht pruttelen. Tegen de ochtend hebben we dan lekkere bouillon bij het ontbijt. Vergeet niet het deksel op de pot te laten gedurende het hele kookproces! Zo niet verdampt de bouillon.
- Je kan ook een slowcooker – ook bekend onder de merknaam ‘crock pot’ – gebruiken om de bouillon klaar te maken. Een slowcooker is een elektrische pan waarin je gerechten op een heel lage temperatuur en gedurende langere tijd kan stoven, sudderen en koken. Superhandig voor de drukbezette man of vrouw die toch moeiteloos gezond wil eten. Zet bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg de pan aan en wanneer je terugkomt van een lange dag werken is je huis gevuld met heerlijke geuren en staat er een fijne maaltijd op je te wachten. Benieuwd naar zo’n ‘crock pot’? HIER vind je meer informatie en kan je er één bestellen.
- Het is een voedzame basis voor je favoriete soep of saus.
- Drink er minstens elke dag 1 kom van in soep, saus,… Je kan niet ODen ;)
- De bouillon kan je in kant en klare porties invriezen. Zo heb je altijd een gezond alternatief op voorraad. No more excuses :)
Bottenbouillon van kip
- 250 g botjes, vel, nek, poten… van biologische kippen (per 1 liter water)
- 1 tl bouillonkruidenmix bv. korianderzaad, zwarte peper, gele mosterdzaad, jeneverbessen, dille, laurier en kruidnagel (per 1 liter water)
- 1 kleine wortel
- 1/2 ui
- 1 tl troebele appelazijn of citroensap (per 1 liter water)
- Keltisch zeezout (naar smaak)
- De botjes, het water en de appelazijn aan de kook brengen.
- Wanneer het geheel tegen het kookpunt aanloopt, komt er schuim aan de oppervlakte drijven. Het bestaat uit vuil en eiwitresten.
Wens je een zo helder mogelijke bouillon, verwijder dan het schuim met een zeefje of schuimspaan. - Wanneer al het schuim afgeschept is en het kookpunt bereikt is, voeg je de kruiden, wortel en ui toe.
- Vervolgens minstens 8 u en bij voorkeur langer op het allerkleinste vuur zachtjes laten koken. Hoewel… Het is eerder pruttelen :)
- Botjes & co afgieten.
- Je hebt nu een zeer voedzame en helende bouillon. Je kan deze bouillon – waar je wat Keltisch zeezout aan toevoegt – puur drinken, maar nog beter is deze bouillon te gebruiken als basis voor eenvoudige groentesoepen – zie hieronder.
Tip
In een mum van tijd maak je van deze basis bouillon een heerlijke groentesoep. Hak enkele preien, 3 à 4 wortelen en wat selder fijn en laat een tiental minuutjes in een bodem van de basis bouillon zachtjes koken. Je kan eigenlijk om het even welke seizoensgroente gebruiken of toevoegen. Giet vervolgens de rest van de bouillon erbij. Kruid met je favoriete specerijen bv. kerrie, kurkuma, (verse) peterselie, een teentje look, koriander… Klaar en je hebt meteen voedzame soep voor de rest van de week. How cool is that?
Opgelet: Kippenbottenbouillon is niet hetzelfde als kippensoep. Kippensoep maak je eenvoudig door een volledige kip in voldoende water gedurende een uur tot anderhalf uur te koken. Haal er vervolgens de kip uit. Het kookwater is de kippensoep. Mits het toevoegen van wat Keltisch zeezout is dit op zich een heerlijke drank. Natuurlijk kan je ook deze kippensoep gebruiken als basis om groentesoepen mee te maken.
Wat is jouw ervaring met bottenbouillon? Laat het me hieronder weten. Ik ben nieuwsgierig :)
Dank je wel!
Die bottenbouillon klinkt heel lekker, en inderdaad slim om vleugeltjes te gebruiken. Ik gebruik voor stoofpotjes altijd mijn hooikist/ecostoof (inhoud in goed gevulde pan goed verhitten, incl pan EN deksel) in de stoof zetten, waardoor de temperatuur echt urenlang hetzelfde blijft, dus pruttelen. Doe je het goed, dan is het 12 uur later nog steeds heet.
Dat ga ik dus ook met de bottenbouillon proberen!
Ooh ja, bottenbouillon maken met een hooikist/ecostoof lijkt me inderdaad het proberen waard. Succes en smakelijk!
Als ik het recept volg, maak je dan meteen 9 liter bouillon of lees ik dat fout? Ik heb 500 Gr verse kippenvleugels. Kan ik dan maar 2l maken? (250 Gr per liter?)
Oh, Ann, ik merk je bericht pas nu op.
Hoe is je bouillon avontuur met de kippenvleugels afgelopen?
Met 500 g kippenvleugels maak je inderdaad 2 liter ongeveer.
Hoe meer water je gebruikt, hoe minder sterk de bouillon.
Ik pas de kruidenhoeveelheid aan in het recept want het zorgt voor verwarring.
Dank je wel van je vraag en succes met de bouillon!
els
Ik deel graag volgende reactie op mijn vraag via FB en Lets, of iemand een tip heeft, hoe aan biologische kippenkarkassen te geraken (zonder zelf één kip per dag te hoeven eten :) )Dag Tamara, Ik ben zelf ook lang op zoek geweest naar biologische botten om bouillon van te maken. Kip of rund. Ik had dan nog het extra probleem dat ik er 100% zeker van moest zijn dat geen sporen van allergenen in zaten. Wat met onverpakte waren sowieso nooit gegarandeerd is. Een moeilijke zoektocht dus… De oplossing die ik uiteindelijk gevonden heb, zijn de kippenvleugeltjes van Bioplanet. Ze liggen los in de bedieningstoog, maar je kan ook een hele gesloten verpakking vragen (2 kg). Zo ben ik zeker wat de allergenen betreft. De vleugeltjes zijn niet al te duur (5 euro en een beetje per kilo) en je krijgt nog wat korting als je een hele verpakking koopt. Dus dat is heel betaalbaar voor een biologisch product! Maar wat het belangrijkste is : ze geven een fantastische bouillon! Ik laat de bouillon heel lang trekken (een hele dag) en het resultaat is heel gelatinerijk! Als die bouillon afgekoeld is, is hij helemaal lobbig van de gelatine. Sommige botjes van de vleugeltjes zijn gebroken en geven dus de inhoud van het bot goed af in de bouillon. Maar je zou de vleugeltjes ook in de helft kunnen hakken voor nog meer resultaat. Of de vleugeltjes eerst in zijn geheel in de bouillon doen. Als ze gaar zijn het vlees eraf pluizen, de botjes hakken en die opnieuw in de bouillon laten trekken. Ik ben heel tevreden met het resultaat. Ik ga niet meer op zoek naar iets beters, omdat deze oplossing echt voldoet voor mij. Het proberen waard! Nog een tip : ik maak de bouillon in een slowcooker. Ken je dat? Het is een eenvoudig elektrisch toestel, waarin je stoofpotten, soepen en bouillons urenlang kan laten trekken. Het grote voordeel is dat je er niet bij hoeft te blijven. Het kan niet aanbranden en niet overkoken. Je doet gewoon je kippenvleugels, koud water en eventueel groenten of kruiden erin, zet de slowcooker aan en je gaat werken (of slapen). Het steekt niet zo heel nauw hoe lang je de bouillon erin laat. Hoe langer, hoe meer voedingsstoffen. Dus je laat de slowcooker gewoon zijn werk doen tot je tijd hebt om de bouillon te zeven. Echt heel gemakkelijk. En je kan je bouillon extra lang laten trekken, zonder dat je er echt veel tijd voor moet uittrekken. De slowcooker verbruikt naar het schijnt ook niet zoveel energie. Je bouillon trekt bovendien op de ideale temperatuur : net onder het kookpunt. Een aanrader! Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen. Als je nog vragen hebt, laat maar weten! Succes. Groetjes, Margo
Bedankt, Tamara, voor het delen van deze tip!