Gefermenteerde voeding? Geen idee wat je je daarbij kan voorstellen? Of vind je het eerder iets voor geitenwollensokken? Edoch – tot spijt van wie het benijdt – fermenteren is aan een ‘comeback’ bezig. Gelukkig – zou ik eerder zeggen – want de gezondheidsvoordelen van fermenteren zijn gigantisch waarover zo dadelijk meer.
Wat is fermenteren eigenlijk? Onbekend is onbemind, nietwaar :)
Heel kort uitgelegd is fermenteren een proces waarbij bepaalde voedingsstoffen zoals koolhydraten en eiwitten van een voedingsmiddel met de hulp van bacteriën en schimmels worden afgebroken. Op die manier wordt het voedingsmiddel veel gemakkelijker verteerbaar voor een doorsnee mensenlichaam. Bovendien heeft er zich tijdens het fermentatieproces ook een opmerkelijke verzameling gunstige bacteriën en schimmels ontwikkeld waarnaast zelfs het beste probiotica supplement afgaat als een gieter :)
Wat zijn die gezondheidsvoordelen van fermenteren dan wel?
1. Een gezondere darmflora
Het wemelt van de beestjes in je darm, goede en slechte. Ze staan beter bekend als de darmflora. Als alles goed gaat, zwaaien de gunstige bacteriën de scepter en houden ze de ‘bad guys’ onder controle. Om dit evenwicht te ondersteunen of een verzwakte darmflora te herstellen, voegt de mens al van oudsher gefermenteerde voeding aan zijn dieet toe. Gefermenteerd voedsel bevat immers massa’s – en nee, dat is echt niet overdreven! – gunstige micro-organismes ook bekend als probiotica.
Studies hebben aangetoond dat wie zijn darmflora goed ‘soigneert’ (verzorgt voor de Nederlandse lezer) aanzienlijk minder kans op darmkanker heeft. Meer lezen over deze wondere wereld in je buik kan je hier.
2. Je valt er van af
Bacteriën regelen de ontstekingsrespons in onze lichamen. Door gefermenteerd voedsel te eten, kan je licht sluimerende ontstekingen in je lichaam verminderen. Het zijn dit soort ontstekingen die je ervan kunnen weerhouden om gewicht te verliezen.
Daarnaast beïnvloedt een evenwichtige darmflora op een gunstige manier het opslaan van een teveel aan calorieën (energie) in vet.
Als klap op de vuurpijl zorgt gefermenteerd voedsel er onrechtstreeks ook voor dat je minder trek in zoet gaat hebben. Bye bye kilo’s :)
3. Je houdt er een verbeterde spijsvertering op na
De gezonde bacteriën in gefermenteerd voedsel zijn als het ware kleine ‘enzymenfabriekjes’. Enzymen zijn stofjes die helpen om het voedsel af te breken. Dus dankzij het extra enzymenlegertje dat je via gefermenteerde voeding binnenkrijgt, gaan de voedingsstoffen veel gemakkelijker opneembaar worden.
Het eten van gefermenteerde groente heeft zelfs een dubbel voordeel want ze zijn vaak een goede bron van vezels die op hun beurt een lekkernij voor de goeie bacteriën zijn. En dat op zich helpt alweer om er een gezonde darmflora op na te houden.
4. Geeft een boost aan je immuun systeem
Een goede darmflora is de basis van je immuniteit. Je zou kunnen zeggen dat ze als het ware een soort opleiding- en trainingscentrum zijn voor het immuunsysteem. Zo helpen bepaalde gunstige bacteriën bij de productie van antilichamen die bijvoorbeeld ontstekingen bestrijden.
De probiotica helpt verder een gezonde darmwand van een slijmlaagje te voorzien. Dat slijmlaagje dient als een soort verdediging. Het verhindert dat schadelijke stoffen je bloedbaan kunnen binnendringen.
5. Helpt je te ontgiften
Als je er een beetje op let, kan je de ‘toevoer’ van gifstoffen vanuit de buitenwereld in je lichaam beperken. Maar er volledig aan ontsnappen is eerder een utopie. Door het eten van gefermenteerde voeding ga je proactief de giftige stoffen in je lijf te lijf :) want ze hebben de unieke eigenschap om deze gifstoffen af te breken of te vernietigen en ze uit je lichaam te verwijderen.
Hoe kan het nu verder?
Misschien zit je – na het ontdekken van deze 5 manieren waarop gefermenteerd voedsel jou moeiteloos lekker in topvorm houdt – te popelen om ermee aan de slag te gaan?! Dan geef ik je hier graag enkele tips en ideetjes:
- Yoghurt en kefir zijn gemakkelijke en erg toegankelijke gefermenteerde voedingsmiddelen voor wie geen melkallergie of melkintolerantie heeft. Let op de kwaliteit! Kies voor biologisch zonder suiker of andere toevoegingen. Tegenwoordig zijn er ook yoghurt alternatieven op de markt zoals yoghurt van kokosmelk, rijstmelk, amandelmelk en zo meer. Let op voor sojayoghurt. Lees hier waarom ik dit niet aanraad.
- Je kan ook ’s kombucha of waterkefir uitproberen. De belangrijkste ingrediënten zijn een startcultuur (respectievelijk een kombuchazwam of waterkefirkorrels) en tijd, passieve tijd wel te verstaan want het is de startcultuur die al het werk doet :) Waterkefirkorrels kan je eveneens gebruiken om een lekker, licht bruisend kokosdrankje te brouwen. Hoe je dat doet, lees je hier.
- Zuurkool is één van de bekendste gefermenteerde groenten. De meeste zuurkool die je in de handel kan kopen, is helaas gepasteuriseerd. Adieu gunstige bacteriën :( Het is bovendien ook niet meteen de meest geliefde groente. Voor de ‘absolute fermentatie beginner’ zijn gefermenteerde bietjes een aanrader, gemakkelijk te bereiden en lekker van smaak. Hier vind je het recept om zelf bietjes te fermenteren.
Wat is jouw favoriete gefermenteerde voeding? Of heb je een lekker recept om te delen? Ik lees het graag in een reactie hieronder.